Hoe vermijd je verveling bij je dier als je weinig tijd hebt?

Full-time werken, huishoudelijke taken, een partner die ook eens wat aandacht wil, eventuele kindjes, contact houden met je vrienden én dan heb je nog je dier(en)… jep, soms is dat veel. Maar als je weinig kan bezig zijn met je dier gaat het zich vervelen en dat zorgt voor een ongelukkig huisdier dat mogelijks die frustraties uit door ongewenst gedrag.

No shame!

Je hoort vaak “als je geen tijd hebt, neem dan geen huisdier” en dat klopt. Maar de werkelijkheid is dat veel mensen heel veel liefde en tijd geven aan hun viervoeters en toch soms eens te kort schieten. Dat is doodnormaal en niks om je over te schamen, ook je kinderen of je ouders moeten het soms eens met een minder aandachtige versie van jou stellen. Wat je wél kan doen is proberen om het te vermijden en daar wil ik je bij helpen.

De truken van de foor…

Om je te inspireren, geef ik je een kijkje in mijn trukendoos vol quick fixes voor die dagen waarop het gewoon niet anders kan:

  • Een portie touwtrekken is voor een hond intensief en voor jou kost het vrij weinig moeite. Soms loop ik ook rond met een touw of chaser in mijn achterzak en dan kan Rico mij gewoon achterna zitten om dat te proberen vangen. Maximum aan pret met een minimum aan moeite!
  • De hengel is voor de kat dan weer het ideale spelletje waar ik zelf weinig tijd moet in steken als ik die niet heb. Ik loop wat rond met de kattenhengel en voor ik het weet, holt Sticks me achterna. Als ik dan achteraf een trappelkussentje met wat kattenkruid geef, heb ik amper iets moeten doen en heeft Sticks een stevige jachtsessie achter de rug.
  • Korte wandelingen van 10 minuutjes met de hond, we gaan dan niet ver, maar ze mag wél veel snuffelen. Geuren zijn namelijk ‘de roddels van de wijk’, het geeft weer wie er allemaal al gepasseerd is. En we weten allemaal dat roddelen interessant en ontspannend is.
  • Eten geven in een slow feeder of op een lickimat. Dit zijn allebei alternatieven voor een gewoon eetkommetje, bij de slow feeder heb je een soort van ‘obstakels’ waardoor het moeilijker wordt voor je hond of kat om het eten er uit te krijgen. De lickimat is een plastic matje met textuur in, ik smeer daar rauw vlees tussen, het likken en er uit prutsen van eten zet het brein aan het werk, maar is ook ontspannend. Voor jou is het niet meer werk dan gewoon eten geven, maar voor je diertjes is het veel meer dan dat.
  • Hersenwerk, I love it en mijn diertjes ook! Puzzels of zoek- en snuffelspelletjes zijn intensief omdat het ook denkwerk vereist. Zowel de kat als de hond zijn fan bij ons. Elk dier kan het, maar je leert het best in stapjes aan zodat het niet frustrerend wordt (en mogelijks kapot wordt gemaakt).
  • Laat voor de kat wanneer je weg bent geen ‘dode’ speeltjes achter. Wanneer een muisje stil ligt op de grond denkt je kat dat het dood is en zal hij of zij er niet snel mee spelen. Wat ik soms doe is een speeltje aan een touwtje hangen zodat het wel beweegt bij een briesje of wanneer de kat er met zijn staart langs gaat.
  • Wanneer ik er niet ben vul ik voor de hond een balletje of Kong met wat eten of snacks in en een kauwstaafje. Zo heeft ze haar bezigheid en zal ze minder snel iets anders zoeken om zich mee ‘te amuseren’ (lees: het kot af te breken). De kat krijgt ook een snackmuisje of snackei met wat eten in. Ik neem dat eten van hun dagelijkse portie om het evenwichtig te houden.
  • Strooi ‘s morgens het eten in de tuin. Daar zijn ze wel even mee zoet om dat te zoeken en ze vinden het superleuk. Als je een moeilijke eter hebt, is het misschien niet ideaal om het eten moeilijker te maken.
  • Verstop ook eens het favoriete speeltje van je dier, zijn/haar kauwstaafjes en brokjes in huis zodat je dier op ontdekkingstocht kan gaan.

Dat zijn mijn tips voor jou, probeer ze eens uit wanneer je weinig tijd hebt en evalueer welke het beste bij jouw dier(en) in de smaak vallen. Ik hoop dat jullie zo samen veel plezier kunnen beleven ook wanneer het net iéts te druk is.

Een paar toffe producten die je kunnen helpen om de daad bij het woord te voeren:

Weet ook dat katten en honden allebei heel veel rust nodig hebben, dus hen eens niets laten doen, is zeker even belangrijk als hen activeren. Af en toe eens chillen kan dus absoluut geen kwaad.

Have fun en laat me zeker weten of mijn trukendoos ook voor jou en je dieren geholpen heeft. Ik ben altijd heel benieuwd naar de ervaringen van andere pet parents ;).

Xxx
De Funimals

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *