Spelen met apps

Onlangs maakte ik al een story met mijn top 3 van dierenspel appjes, ja, it’s a thing. We laten ons in zoveel aspecten van ons leven helpen door technologie, liefde vinden we via Tinder, afvallen doen we met de Weight Watchers app en er zijn zelfs apps om minder op je telefoon te zitten. Waarom zouden we ons dan ook in het spelen met onze dieren niet kunnen laten bijstaan door onze rechterhand, de smartphone?

Spelen is van vitaal belang voor elk dier, het is een deel van de opvoeding dat nog te vaak wordt afgedaan als iets optioneel, terwijl het verplicht zou moeten zijn. Natuurlijk is tijd en inspiratie soms moeilijk te vinden en daar kunnen deze technologieën ons bij helpen.

Ik lijst hieronder al even mijn favorieten op:

 1. Dogo
  Dit is met stip mijn favoriet. Dogo is een app die een mooie aanvulling kan bieden op de hondenschool, het is een traject om je hond truukjes aan te leren, als je de betalende versie gebruikt, kan je zelfs examens afleggen aan de hand van video’s die beoordeeld worden door een trainer. Ik gebruik zelf de gratis versie en die is ook al de moeite.

  Het ziet er leuk uit, is heel gebruiksvriendelijk en je kan naast spelletjes of truukjes ook ‘goede manieren’ aanleren of echt oefenen op bijvoorbeeld werken met een clicker of aandacht schenken bij het zeggen van de naam van je hond. Het is echt een aanrader om eens uit te proberen. 2. Cat alone
  De app zegt het al, dit is een spelletje voor je kat wanneer die alleen is. Je kan het ook natuurlijk prima laten spelen wanneer je wel in de buurt bent. Je krijgt een hoofdscherm waarbij je kan kiezen uit 6 spelletjes, dat gaat van een druppel die uit een kraan valt, over een vinger die uit een digitaal ‘stofje’ komt piepen tot een muis of spin die over het scherm zoeft. Je kan ook een mix van de 6 spelen laten afspelen.

  De besturing is zo gemaakt dat je kat niet zomaar dit spel per ongeluk kan wegsliden of uitzetten waardoor je het dus kan laten lopen op een tablet wanneer je van huis bent. Er bestaat Cat Alone en Cat Alone 2 dus je hebt wel wat plezier voor de boeg.

  Het is wel wat tricky soms om een kat te laten spelen met iets dat hij of zij nooit écht kan vangen. Sommige katten kunnen hierdoor gefrustreerd geraken of blijven zoeken naar het ‘lichtje’ of de ‘muis’. Dit komt ook vaak voor bij katten die achter een laser jagen.
  Een mogelijkheid is om na dit spel toch nog een ‘echte’ prooi zoals bijvoorbeeld de baby fish en eventueel zelfs daarna nog een snack. Op die manier hebben ze in hun hoofd de jacht volbracht.

  Cat Alone kan dus een handig en leuk spel zijn, maar let op dat je kat er niet door gefrustreerd raakt of blijft zoeken.

 3. Puppr
  Dit is een combinatie van een speel- en leerapp zoals Dogo met een ingebouwde clicker. Je hebt misschien al gehoord van clickertraining? Dit is een trainingsmethode waarbij je je hond beloont met een ‘click’ in plaats van met snacks. Zelf ben ik hier niet helemaal mee vertrouwd want ik heb het nooit zo aangeleerd bij Rico, maar veel mensen zweren wel bij deze leermethode.

  Puppr maakt het heel makkelijk en toegankelijk om aan de slag te gaan met je hond en de clicker. Je kan ook eventueel het geluid afzetten en je eigen clicker gebruiken of de beloningssnacks methode hanteren. Deze app installeer je dus wel best van zodra je een pupje hebt, want het is de bedoeling dat je onmiddellijk start met het aanleren van de methode.

 4. Rundogo
  Doe jij met je hond activiteiten zoals Canicross, looptochtjes of zelfs sledetochten? Dan is Rundogo een goede app voor jullie. Je kan er deze activiteiten mee bijhouden zoals bijvoorbeeld bij Strava, maar dan specifiek voor hondenactiviteiten. Er is ook een community aan verbonden waarbij je tips kan uitdelen of elkaar kan motiveren.

 5. Pocket Pond
  Een vijver op je telefoon waarin je kat kan vissen en jij de Koi’s kan verzorgen en kweken. Meer moet ik niet meer zeggen zeker 🙂 win-win!

Toch eerder voor het traditionele werk? Check dan zeker de leukste speeltjes van het moment:

Veel speelplezier!

Groetjes,
Rico, Sticks, Niels en Evy

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *