Hoe houd je je speelgoed proper?

Kleine wasjes, grote wasjes… je kent het wel. Al mijn vrienden zullen alvast beamen dat ik geen kuisfreak ben, maar de speeltjes van Rico en Sticks daar ga ik toch regelmatig eens mee aan de slag. Die twee pateekes steken namelijk altijd al die zaken in hun mond, dus een beetje hygiëne is dan toch misschien niet slecht.

Waar let je in eerste instantie op bij het aankopen van het speelgoed?

Wanneer ik speelgoed aankoop zowel privé als voor Funimals dan let ik er op dat het kan gewassen worden. Dat is voor het ene speeltje al wat makkelijker dan voor het andere natuurlijk.
Zo heb ik ook speeltjes voor de kat waar catnip in zit, die kan je best niet wassen want dan maak je de kruiden kapot. Waar ik dan rekening mee houd, is dat het product wel ‘ademt’ zodat er geen schimmels kunnen gecreëerd worden.

Heb je stoffen speeltjes die je niet goed kan wassen?
Laat ze dan idealiter drogen aan de buitenlucht, zo krijgen ze ook nog eens wat verfrissing.

Hoe maak ik welk materiaal schoon?

Het makkelijkst proper te houden zijn natuurlijk rubberen speeltjes. Ik hou van natuurrubber maar je hebt natuurlijk ook latex of hardere plasticsoorten. Deze zijn allemaal zeer onderhoudsvriendelijk want makkelijk proper te maken met gewoon water.

Korte schoonmaaktips per materiaalsoort:

 • Stof
  Check eerst of het mag gewassen worden

  Indien ja: gebruik een waszakje, was op het delicate programma (en niet te warm) en gebruik biologisch afbreekbaar of natuurlijk wasproduct. Gebruik nooit wasverzachter!

  Indien nee: laat het speeltje indien het nat is, drogen aan de buitenlucht. Wil je alle bacterieën er uit krijgen, dan kan je het ook een nachtje in de diepvries steken en nadien ook even laten drogen.

  Deze stoffen speeltjes worden vaak in de mond genomen, deze kan je dus best regelmatig eens onder handen namen. Minstens eens per maand is aan te raden, afhankelijk van hoe vaak je dier er mee speelt. Als dit het lievelingetje van jouw staartemans is, dan kan je best nog iets regelmatiger proper maken.
 • Hout
  Er zijn veel denkspelletjes of hersenwerk speeltjes gemaakt van hout en dat is een tamelijk tricky materiaalsoort. Het beste is om bij hout ook een sopje te maken en de speeltjes er niet in onder te dompelen, maar met een nat doekje af te kuisen en onmiddellijk af te drogen.
 • Rubber of kunststof
  Ik was persoonlijk deze speeltjes gewoon af met water, maar als ze erg vuil zijn, kan je er ook voor kiezen om ze in de vaatwas te steken. Zo goed als alle kunststoffen speeltjes kunnen daar tegen (check best wel altijd eerst even) als het niet op een warm programma is. Je kan ineens ook de eet- en drinkbakjes eens mee wassen.

  Als je zoals ik eerder voor een sopje kiest, gebruik dan ook een borsteltje om tussen randjes en gaatjes te kruipen.
 • Veren
  Speelgoed met veren, zoals bij een kattenhengel bijvoorbeeld, zijn gevoelig en mag je zeker niet in de wasmachine steken. Een sopje is hierbij ook af te raden omdat de veertjes anders samen kunnen klitten of pluimpjes verliezen.

  Hierbij gebruik je dus best ook een nat doekje om de veren ‘af te stoffen’ en dan kan je ze ook aan de buitenlucht laten drogen.
 • Krabpaal
  De krabpaal, stofzuig je best regelmatig. Als daarmee niet alle haartjes weg zijn, kan je er ook eens met een kledingsborstel over gaan.

  Het sisaltouw heeft weinig onderhoud nodig, ik zou er zeker niet te veel met water op zitten want het is gevoelig aan rotten. Wat je best kan doen is het vervangen wanneer het kapot of afgeleefd is.
 • Elektro
  Speeltjes waar iets elektronisch in verwerkt zit, mogen absoluut niet in het nat komen. Is het uit kunststof vervaardigd dan kan je weer een nat doekje gebruiken om het af te kuisen (let op dat het doekje goed uitgewrongen is).

  Bij stoffen speeltjes waarin elektro verwerkt zit, laat je best het speeltje ademen in de buitenlucht. Bij een vuile plek kan je eventueel met een doek het plekje proberen weg te krijgen.

Welke producten zijn veilig om te gebruiken als schoonmaakmiddel?

Baksoda a.k.a. zuiveringszout a.k.a. natriumbicarbonaat is een natuurlijk wondermiddeltje. Je kan het voor veel huishoudelijke taken gebruiken en het is ook geschikt om je dierenspeelgoed mee proper te krijgen. Natuurazijn is zo’n tweede natuurlijke topper.

Let bij beide producten wel op dat je goed naspoelt, want ook al is het niet giftig, plezant voor je dier is het allerminst om plots azijnsmaak of resten van baksoda te proeven.


Voila, wij perfecte huismannen en vrouwen kunnen onze dieren weer gaan bedienen. Het is graag gedaan ;).

Succes en groetjes,
Sticks, Rico, Niels en Evy

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *