Opwarmen voor het spelen, hoe doe je dat?

Samen met je hond eens lekker naar het strand of de losloopweide en daar alles losgooien, er zijn veel honden die niets liever doen. Ik kan het ook alleen maar aanmoedigen om deze mooie momenten samen te beleven, maar er schuilt een addertje onder dit mooie, groene gras. Namelijk, de kans op blessures.

Waarom zou mijn hond een blessure oplopen als we spelen?

Het lijkt zeer onschuldig om met een frisbee, bal, slingerspeeltje of ballenwerper aan de slag te gaan, maar blessures lonken om de hoek. Als jij één keer op de week gaat lopen en je start onmiddellijk met een potje sprinten van zodra je buiten bent, dan is het ook voor jou een gevaar, dus waarom zou het dat niet voor je hond zijn?

Je komt rustig toe op de hondenweide en je begint direct lekker ver met die bal te gooien. Hondsgewijs is dat de ultieme pret, dus jouw schatje begint direct als een zot te springen, te lopen, te draaien en te rollen. Beeld je nu even in wat dat voor de niet opgewarmde spieren doet… jep, die zijn niet zo blij.

Dus, hoe vermijd je een blessure bij je hond? Door op te warmen en langzaam op te bouwen.

Bereid je hond voor op het spel en laat hem of haar ook terug afkoelen en tot rust komen. Je kan daarvoor je eigen methoden gebruiken, misschien heb je dit wel gezien in de hondenschool of andere soort trainingen, maar hieronder alvast enkele tips.

Warm-up

 • Wandel eerst eens rond op de weide, het strand of de losloopplek en laat je hond rustig snuffelen en een behoefte doen.
 • Loop eens een stukje mee en drijf het tempo wat op, maar ga nog niet rennen.
 • Neem een snoepje, hou het voor de neus en breng het naar de zijflanken van je hond zodat hij/zij naar links en rechts draait met de kop en zo ook de nek stretcht.
 • Doe hetzelfde naar boven en onder toe.
 • Neem opnieuw een snoepje en breng het naar de zijkant maar iets verder naar achter zodat je hond om zijn/haar as draait. Doe dit 2x langs elke zijde.
 • Begin nu te spelen, gooi eerst een paar keer dichterbij en bouw dit op zodat je hond steeds verder en langer loopt.

Cool-down

 • Laat je hond even ‘uitrennen’ door gewoon rustig met hem/haar mee te wandelen en opnieuw te laten snuffelen.
 • Gebruik opnieuw hondensnacks om enkele stretchoefeningen te doen zoals bij de warm-up. Hou hierbij rekening dat je het telkens langs elke kant doet. Begin best bij ronddraaien om as, daarna nek links-rechts en eindig met kop boven-onder.
 • Laat eventueel zelfs daarna je hond even zitten of liggen en houd een knuffelmomentje of doe nog enkele rustige oefeningen zoals pootje geven.
 • Sluit de oefening en het spelen af zodat je hond rustig en ontspannen terug naar huis kan.
  Zorg er ook voor dat je hond zijn/haar lichaamstemperatuur op pijl blijft. Is het erg koud, zorg dan eventueel voor een jasje.

Met deze tips kan je helemaal veilig rollebollen met je viervoeter op een gezonde en plezante manier. Niet enkel zorgt dit voor een gezonden en blije hond, het samen opwarmen en afkoelen, creëert ook weer een sterkere band tussen jou en je huisdier. Win-win dus 🙂

Heb jij zin om het woord bij de daad te voegen en aan de slag te gaan? Neem dan zeker één van deze speeltjes mee naar jullie favoriete plekje. Succes verzekerd!

Rico’s ultieme favoriet is de Kong Aqua, sinds dag één is dat haar go-to hondenspeelgoed voor buiten, het gaat mee op elke trip. Hier zie je haar in actie, de kleine snotaap.

Veel speelplezier en groetjes!

Rico, Sticks, Niels en Evy

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *